Media

Gastouderopvang gunstiger voor kind dan kinderdagverblijven
Kinderdagverblijf versus gastouderopvang, waar kies jij voor?
Hoeveel ben jij kwijt aan kinderopvang in 2013?
</h1>
Door verdere bezuinigingen van het kabinet en de Kunduz-coalitie wordt de kinderopvang in 2013 nog duurder. Bereken met behulp van onze tool hoeveel jij kwijt bent aan kinderopvang in 2013.

Bron:
a href=”http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/06_juni/04/verrijkingsonderdelen/hoeveel-ben-jij-kwijt-aan-kinderopvangtoeslag-in-2013.xml RTL Nieuws 4 juni 2012[/accordion] [accordion title=”Minder kinderen in opvang door bezuinigingen”] Ouders die hun kinderen naar gastouders brengen of zelf een oppas regelen, kunnen honderden euro’s per maand besparen. Dat zegt de website oudermatch.nl op basis van berekeningen.
/www.oudermatch.nl/” target=”_blank”>website</a>, die ouders in contact brengt met oppassers, gastouders en andere ouders uit de buurt om de kinderopvang met elkaar te regelen, rekende uit hoeveel ouders kunnen besparen. In de berekeningen is een voorbeeldgezin gebruikt met twee kinderen, die drie dagen in de week naar de kinderopvang gaan.
<h2>Meer flexibiliteit</h2>
Een belangrijke oorzaak voor de lagere kosten is de flexibiliteit van privé-oppassen en gastouders. Bij kinderdagverblijven moeten ouders vaak sowieso voor opvang betalen, of de kinderen nu gaan of niet. Bij gastouders en privé-oppassen betaal je alleen als ook echt op je kind wordt gepast. Hoeveel je kunt besparen, hangt af van het gezamenlijke inkomen van de ouders.

Bron: oudermatch.nl. Bedragen per maand bij twee kinderen, drie dagen in de week opvang

In deze berekeningen gaat de site ervan uit dat ouders voor de kinderopvang verplicht 11 uur per dag moeten afnemen en ook in de vakanties doorbetalen. Bij de gastouders en privé-oppas is uitgegaan van 8,5 uur per dag en 47 weken per jaar. Bij de gastouders wordt uitgegaan van een uurtarief van 4,75 euro, plus 95 euro per maand voor het gastouderbureau. Bij de privé-oppas wordt uitgegaan van een uurtarief van 6 euro.
<h2>Oppas delen: nog meer besparen</h2>
De besparingen kunnen nog veel hoger oplopen als ouders besluiten om privé-oppas samen te delen. De kosten van de privé-oppas dalen dan van 599 euro per maand naar 350 euro per maand, bij een uurtarief van 7 euro. Als ouders dan ook nog minder gaan werken en een dag in de twee weken op kinderen in de buurt passen, geven ze nog maar 233 euro in de maand uit, bij een dag in de week oppassen is dat nog maar 117 euro. De besparing kan dan oplopen tot meer dan 800 euro per maand.

Bron: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/06_juni/04/economie/alternatieven-kinderopvang-honderden-euros-goedkoper.xml RTL Nieuws 4 juni 2012[/accordion]

Kinderopvang te duur? Dit zijn de alternatieven
</h1>
Het mes gaat in de kinderopvangtoeslag, zo blijkt uit het akkoord dat de vijf Kunduz-partijen hebben gesloten. Een grote groep ouders gaat er tot honderden euro’s per maand op achteruit. De economieredactie van RTL Nieuws zet de op een rij wat de alternatieven zijn, als kinderopvang te duur wordt.

Behoor jij tot die groep en wil je besparen op die relatief dure crèche of buitenschoolse opvang? Dit zijn de alternatieven.

Als je maandelijks meer dan 600 euro kwijt bent aan kinderopvang, kan het voordelig zijn een au pair in huis te nemen. Bemiddelingsorganisaties becijferen de kosten voor een au pair tussen de 600 en 800 euro per maand (exclusief kost en inwoning), in ruil daarvoor mag een au pair 30 uur per week werken.

Vooral voor gezinnen met schoolgaande kinderen is een au pair daardoor een uitkomst, maar als je meer dan 30 uur per week opvang nodig hebt kan het ook lonen om een au pair met een aantal uren crèche te combineren. http://www.bonapa.nl/” Meer informatie over au pairs.
Voordeelcrèche
Een aantal crèches in Nederland biedt kinderopvang in uitgeklede vorm aan. Kinderstad in Tilburg is daar een goed voorbeeld van. De opvang is minder luxe maar voldoet wel aan alle wettelijke eisen, en de prijs is lager.
a href=”http://www.kinder-stad.nl/nieuws/303/nieuw_soort_kinderdagopvang_de_kindercreche/ Meer informatie vind je hier.

Woon je in Brabant, Zeeland of Limburg? Kijk eens over de grens; in België is kinderopvang een stuk goedkoper dan in Nederland.
Opvang delen
Via sites als oudermatch.nl buurtoudersnederland.nl vind je andere ouders (in je buurt) met wie je een oppas of opvang kunt delen. Dat kan aanzienlijk schelen in de kosten. Let wel goed op of de opvang verantwoord en veilig is; sommige sites screenen hun gebruikers, andere niet.

Werk je vier dagen in de week en je vriendin/zus/nicht/buurvrouw ook? Pas op jullie vrije dag op elkaars kinderen. Daarmee kun je enorm besparen, maar realiseer je wel waar je aan begint: oppassen op meerdere kinderen is een flinke belasting.
Gastouder
Je kunt voor een gastouder (een gediplomeerde oppas) minder bij de overheid declareren dan voor een crèche (maximaal 5,09 euro versus maximaal 6,36 euro per uur), maar een gastouder kan tóch voordeliger zijn. Een gastouder brengt namelijk alleen de daadwerkelijk gedraaide uren in rekening, terwijl een crèche in de meeste gevallen standaard tien of elf uur per dag in rekening brengt – ongeacht het aantal uren dat je kind er wordt opgevangen. Bovendien moet bij bijna alle crèches in de vakantie worden doorbetaald.

Let op: om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je gastouder een relevante opleiding hebben gevolgd en moet de opvanglocatie voldoen aan een aantal eisen.
a href=”http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang/vraag-en-antwoord/aan-welke-eisen-moeten-gastouders-voldoen.html Hier vind je meer informatie.
Oppas
Heb je twee of meer kinderen en krijg je weinig of geen kinderopvangtoeslag? Dan is een oppas aan huis in veel gevallen voordeliger dan de crèche. Je bepaalt zelf, in overleg met de oppas, hoeveel je betaalt. De tarieven lopen sterk uiteen, van 6 tot meer dan 15 euro per uur.

Werkt de oppas niet meer dan drie dagen per week? Dan kun je het salaris contant uitbetalen, zonder belastingen en sociale premies af te dragen. De oppas moet zelf zijn inkomsten opgeven bij de Belastingdienst. Controleer te allen tijde, en zeker als je een oppas, au pair of gastouder via internet vindt, of je kind in veilige handen is.

Bron: <a href=”http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/05_mei/29/verrijkingsonderdelen/alternatieven_voor_kinderopvang.xml RTL Nieuws 29 mei 2012[/accordion]

Alternatieven voor dure kinderopvang

AMSTERDAM – Bent u als vader of moeder de afgelopen maand ook geschrokken van het fors duurder geworden kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang? Het kan zijn dat u met onderstaande alternatieven een stuk goedkoper uit bent.

Gastouder
Als de kosten van de gewone kinderopvang u te hoog worden, kan een gastouder of oppas een oplossing zijn. Het verschil tussen beide is dat een gastouder een wettelijk gediplomeerde oppas is die vaak ook ’oppassubsidie’ oplevert in de vorm van de kinderopvangtoeslag. Een gewone oppas is meestal niet gediplomeerd en u komt in dat geval ook niet in aanmerking voor subsidie.

De regeling voor de gastouderopvang lijkt op het eerste gezicht ongunstiger dan die voor het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang. Dat komt doordat de maximumprijs waarover de toeslag voor de gastouder wordt berekend op €5,09 ligt. De te vergoeden maximum uurprijs voor een crèche of buitenschoolse opvang bedraagt circa €1 meer (respectievelijk €6,36 en €5,93).

Toch denkt directeur Jan Kees Broos van gastouderbureau ViaViela dat ouders goedkoper uit zijn als ze kiezen voor een gastouder. Een argument is dat ouders bij kinderopvangcentra slechts een dagdeel of een hele dag kunnen afnemen en bij de gastouder per uur afrekenen. „Een hele dag op de crèche is vaak tien of elf uur. Daar zitten heel vaak uren bij die je niet gebruikt. De gastouder declareert alleen de daadwerkelijk gemaakte uren.”

Broos merkt dat hij door de verlaging van de kinderopvangtoeslag en het verhogen van de prijzen door de kinderopvangcentra flink wat meer klandizie heeft gekregen. Volgens hem zouden met name ouders met een laag inkomen profijt kunnen hebben van een gastouderregeling.

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moeten ouders een gastouder kiezen die een opleiding heeft gevolgd op mbo-niveau 2. Daarbij moet deze persoon aangesloten zijn bij een gastouderbureau en de opvanglocatie moet voldoen aan allerlei veiligheidseisen.

Oppas

Een gewone oppas moet volgens berekeningen van het bemiddelingsbureau Regeltante.nl minimaal €9,61 per uur betaald krijgen, het officiële minimumloon.

Het is volgens directeur Linda Woudstra van het bureau uit Soest dan wel de bedoeling dat de oppas zelf zorgt voor de afdracht aan de inkomstenbelasting, mits hij of zij niet langer dan drie dagen per week werkt. Wat in alle gevallen wel moet, is doorbetaling bij vakantie en ziekte.

Volgens Woudstra betalen werkgevers hun oppassen meestal meer dan die kleine €10 aan minimumloon. Een belangrijke factor daarbij is of het oppassen een hele dag duurt, of alleen na school gebeurt. Vaak hoort Woudstra dat oppassen liever een hele dag hebben met een baby of peuter dan een naschools opvangadres, omdat dat natuurlijk meer oplevert. Wie een naschoolse oppas wil, betaalt dus vaak meer.

Het omslagpunt voor het kiezen voor de oppas boven de crèche is volgens Woudstra bij twee kinderen. Zeker als ouders een hoog inkomen hebben en maar weinig geld terugkrijgen voor de kinderopvang kan een betaalde oppas aan huis gunstiger uitvallen, aldus Woudstra.

Au pair

Ouders kunnen voor €600 in de maand ook een au pair in huis nemen, becijfert eigenaresse Li-iy Lu van het bemiddelingsbureau Au Pair Amsterdam. In het bedrag zitten de kosten voor het regelen van de verblijfspapieren, het vliegticket en ook de talencursus die het meisje (of natuurlijk de jongen) gaat volgen op kosten van het gastgezin. En het bedrag is ook inclusief het zakgeld van minimaal €300 voor de au pair.

Hiervoor mag de au pair dertig uur per week werken, wat inhoudt dat hij of zij op de kinderen past en licht huishoudelijk werk doet. Vooral handig met schoolgaande kinderen, aldus eigenaresse Lu, die met name bemiddelt voor gezinnen bij wie de gaten opgevuld moeten worden rond het middaguur en ’s middags na schooltijd.

Ouders met een hoog inkomen hebben dit jaar de toeslag al zien teruglopen van 82 naar 52%, zo schrijft de overheid op de informatiesite over de kinderopvangtoeslag. Inkomens boven de €130.000 krijgen volgend jaar al helemaal geen toeslag meer. Wie dus maandelijks meer dan €600 kwijt is aan crèche en naschoolse opvang, zou dus profijt kunnen hebben van een au pair, die niet vergoed wordt. Wat echter niet zit in de berekening van de kosten van de au pair zijn bijvoorbeeld de bedragen voor kost en inwoning. „Een au pair maakt onderdeel uit van het gezin, dus die eet gewoon mee”, vertelt Lu. Daarom zijn gastgezinnen ook verplicht het meisje of de jongen een eigen kamer in hun huis te geven.

Verder kost het natuurlijk geld als de au pair met de familie op vakantie gaat. Li-iy Lu kent veel families die de oppas momenteel meenemen op wintersport. „De ouders komen op die manier toch aan skien toe.”

Bron: a href=”http://www.telegraaf.nl/overgeld/11455140/__Alternatieven_voor_dure_kinderopvang__.html Telegraaf 08-02-2012[/accordion]

Gastouders steeds voordeliger
Kinderopvang wordt almaar duurder. Daardoor wordt het gastouderschap aantrekkelijker.

Het kabinet kort op de kinderopvangtoeslag. Per 1 januari gaat de subsidie op crècheverblijf en naschoolse opvang omlaag. Gezinnen met kinderen kunnen daardoor al snel 100 euro per maand kwijt zijn. Nu ze meer zelf moeten betalen, tellen veel ouders hun knopen: kan het kind goedkoper worden ondergebracht? Gastouderschap wordt vaak genoemd als voordelig alternatief.

Wie zijn die gastouders?
Een gastouder is iemand die wit krijgt betaald om op andermans kinderen te passen. Meestal doen gastouders dat in eigen huis, maar ze kunnen ook bij het kind thuis komen (met een limiet van drie dagen per week).

Nadat in 2005 de kinderopvangtoeslag werd ingevoerd, groeide niet alleen het aantal crèches maar ook het aantal gastouders explosief. Ongeveer 140 duizend kinderen worden geregeld door een gastouder opgevangen. Hun ouders kiezen daar doorgaans voor omdat zij vertrouwde, huiselijke opvang beter vinden dan een dagverblijf. Gastouders houden zich doorgaans niet aan kantoortijden en die zijn dus veel flexibeler.

Gastouders zijn er in verschillende smaken: van een oud-crècheleidster die thuis zes kinderen (het maximum aantal) opvangt, tot een moeder die naast haar eigen kroost betaald op twee andere kindjes past. Ook zijn het vaak opa’s en oma’s die geld krijgen om voor hun kleinkinderen te zorgen.

Maar de opa- en oma-subsidie was toch afgeschaft?
Het kabinet heeft de hoogte en eisen voor de vergoeding aan een gastouder al een paar keer aangepast om de groei van de oppassector een halt toe te roepen. Te vaak, zo vindt de politiek, maakten opa’s en oma’s van de regeling gebruik die anders toch wel voor hun kleinkind zouden zorgen. In eerste instantie is het tarief voor gastouders verlaagd, recent zijn de eisen die aan gastouders worden gesteld, ook verscherpt.

De toeslag wordt alleen nog uitgekeerd als het kind door een ‘geregistreerde gastouder’ wordt opgevangen. Voor een registratie moet een gastouder een relevante opleiding hebben (minimaal mbo pedagogiek) een EHBO-diploma en een geschikt huis.

Toch is nog steeds een aanzienlijk deel van de gastouders directe familie van de kinderen waarop zij passen. Een groot gastouderbureau schat het percentage rond de 20 procent. Potentiële gastouders die niet over een relevant diploma beschikken, kunnen namelijk voor een paar honderd euro een opleiding volgen. Dat geld is snel terugverdiend en vele gastouderbureaus, die bemiddelen tussen ouders en gastouders, bieden de opleiding gratis aan als de oppas in kwestie belooft met hun bureau te werken.

Wat kost een gastouder?
Het staat iedere oppas vrij om zijn of haar eigen uurtarief vast te stellen. In de praktijk kost een gastouder vaak rond de 5 euro per uur. Als het contact via een gastouderbureau is geregeld, gaat een deel van dat bedrag naar het bureau.

Hoeveel subsidie de overheid op dat tarief geeft, is afhankelijk van het inkomen van de ouders. De maximale toeslag is nu 5,09 euro per uur, met een maximum van 230 uur per maand. Net als bij de opvang voor het dagverblijf of de naschoolse opvang, gaan de tarieven voor ouders met een witte oppas volgend jaar veranderen. De hoogte van de toeslag wordt inkomensafhankelijker. Hoe hoger het salaris, hoe minder subsidie. Ook moeten ouders aantonen dat zij werken op het moment dat hun kind gesubsidieerd op de crèche of bij een oppas zit.

<strong>Wordt een gastouder daardoor voordeliger?</strong>
In de praktijk is een gastouder al vaak goedkoper, omdat die alleen het aantal uren rekent dat er daadwerkelijk wordt opgepast. Voor vele crèches geldt dat niet. Daar betalen ouders doorgaans voor 11 uur per dag opvang, terwijl ze er maar 7 tot 8 gebruiken. Daarnaast moet bij bijna alle crèches tijdens de vakanties worden doorbetaald. In de eindafrekening is een gastouder daardoor dikwijls goedkoper. Helemaal voor mensen die veel buiten kantoortijden werken, en daarvoor naast hun crèche gebruik maken van een oppas die zij zwart betalen.

Door de enorme toeslag voelden ouders het prijsverschil niet. Nu die subsidie wordt afgebouwd wordt het wel steeds relevanter. Zo wordt de kleinschalige thuisopvang een nog grotere concurrent van het kinderdagverblijf en de naschoolse opvang.

Hoe hoog de kosten van kinderopvang in het nieuwe jaar zijn, is op internet na te rekenen. Op de site van het instituut voor budgetvoorlichting, Nibud, staat een veel geraadpleegde ‘berekenaar’ die na invullen van gegevens over inkomen, kinderen en kosten van kinderopvang bepaalt wat de crèche in het nieuwe jaar gaat kosten. Gastouderbureau 4Kids lanceert volgende week op zijn website ook een berekenaar. Die rekent na hoe hoog de kosten uitvallen als ouders in plaats van een crèche kiezen voor een gastouder.

Bron: <a href=”http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/2975210/2011/10/19/Gastouder-steeds-voordeliger.dhtml”>Volkskrant 19-10-2011</a>
<h1>[/accordion]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *