Spelen

Spelen en speelgoed

Bij mij thuis kan je zien dat er kinderen zijn: de kinderen krijgen zowel binnen als buiten de ruimte om te spelen.

Voor de kleinste kinderen staat er een box in de zithoek zodat ze rustig kunnen spelen maar er toch helemaal bij zijn. Zodra ze kunnen kruipen zitten ze vrijwel nooit meer in de box, vanzelfsprekend wordt er op gelet dat voor de jongste kinderen geen onveilige situaties ontstaan door het spel van de grote kinderen.
Als ik merk dat een kindje er echt baat bij heeft om op zijn tijd zich even alleen te spelen dat maak ik nog gebruik van de box.

In de huiskamer staat een hele grote speelgoed kast en daarin ligt voor elk kind wat wils.
Poppen, blokken, puzzels, duplo, little people en knutselspullen zijn allemaal aanwezig. Ik zorg ervoor dat het speelgoed steeds netjes wordt opgeruimd, dit doe ik altijd zo veel mogelijk met de kinderen samen omdat ik vind dat kinderen ook opruimen moeten leren al is dat natuurlijk minder leuk dan spelen.
Natuurlijk zorg er voor dat het speelgoed schoon en heel is, zodat het leuk blijft om ermee te spelen. En soms wordt iets een tijdje opgeborgen op zolder en omgewisseld voor iets nieuws. Zo blijft het altijd weer een ontdekking om te spelen!

Uw kind mag zijn/haar lievelingsknuffel meenemen, wel heb ik als regel dat deze alleen in bed gebruikt mag worden omdat deze anders misschien kapot kan gaan of kwijtraken omdat de andere kinderen er dan ook graag mee willen spelen….

Bij het spelen leert uw kind vanzelf met andere kinderen om te gaan. Samen het speelgoed delen maar ook juist met elkaar een mooie toren bouwen. Kleine ruzietjes kunnen de kinderen zelf heel goed oplossen. Natuurlijk ben ik er bij in de buurt, om als kinderen echt met elkaar gaan stoeien of elkaar pijn doen in te grijpen. 

Fantasie en creativiteit

In mijn huis is veel aandacht voor de fantasie en creativiteit van de kinderen, en daar heb ik dan ook veel materiaal voor! Regelmatig spelen we wel met (vinger)verf, klei, plakspul, of anderen materialen.
Uiteraard heb ik kliederschortjes zodat het geklieder niet te veel op de eigen kleding komt.

Een kind heeft veel plezier in het bezig zijn en dat hoeft niet altijd tot een ‘werkje’ te leiden: lekker kliederen, met je handen voelen hoe je mooie kleuren maakt op een groot vel, gaten prikken in de klei: dat geeft veel lol en laat de fantasie op gang komen! Ik probeer om zoveel mogelijk in te spelen op de behoeftes van het moment.

Als u graag iets gemaakt wilt hebben voor bijv. een verjaardag van een familielid geef dit dan tijdig aan dan proberen we wat te regelen. 

Buiten spelen

Ons huis heeft een ruime tuin waarin de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Deze zal t.z.t. nog aangepast gaan worden.
In de kleine schuur heb ik één wand vol met allemaal buitenspeelgoed zoals skeelers in verschillende maten, fietsjes, ballen etc. Deze mogen de kinderen in overleg gebruiken, ze mogen dus nooit zelfstandig de schuur in.

De garage is tijdens de opvang afgesloten.

Als er weinig kinderen zijn en geen baby’s die nog slapen ga ik graag met ze naar de speeltuin of kinderboerderij. Soms gaan we naar de binnenspeeltuin ook in Rijsbergen of Roosendaal, deze zijn ook zeer geschikt voor de jongste. Tijdens het vervoer zitten de kinderen uiteraard in goed gekeurde autostoeltjes, en wordt u vooraf geïnformeerd.
Zelf vind ik het belangrijk dat de kinderen veel buiten zijn en ik probeer iedere dag minstens 1x buiten te zijn met de kinderen, ook al is het weer wat minder. Natuurlijk niet als het hard regent. Voor de kleintjes heb ik een box staan zodat ze er ook lekker bij kunnen zijn. Vaak gaan we in één van de omliggende speelpleintjes spelen.
Buiten kunnen de kinderen zich helemaal uitleven: lekker rennen, klimmen, in de zandbak spelen. Ik vind dat alle kinderen dat nodig hebben, ze voelen zich dan vrij en kunnen zichzelf zijn. Een beetje zand en vies worden horen er bij. Vindt u het een bezwaar dat uw kind vuil wordt, geef dan reserve kleding mee die tegen een stootje kan.

De kinderen gaan niet zonder toezicht naar buiten, is uw kind boven de 8 jaar dan overleg ik met u waar hij of zij zelfstandig mag spelen zonder direct toezicht. Want we hebben ook buiten ons huis volop speelmogelijkheden, zoals een voetbalveld en wat speeltoestellen in de buurt.